Voor een deel overlapt deze route met de eerste, de kleurroute van de Zeeuws-Vlaamse kleurincidenten. En mocht het de tweede keer zijn dat u naar Zeeuws-Vlaanderen gaat vanwege de kleuren, dan weet u al dat het de reis dubbel en dwars waard is, want van Zeeuws-Vlaanderen valt veel over kleur te leren. Dat was de boodschap bij de eerste kleurroute waarin gewezen werd op de vele ongebruikelijke en inspirerende kleurcombinaties die er te vinden zijn, en dat is de boodschap nu opnieuw bij de zoektocht naar het petrolblauw.

Het is al vaker gezegd: het blauw verdwijnt uit Nederland. Het vliegenblauw, het poppetjesblauw, het koestalblauw of hoe het ook heten mag... het is zeldzaam geworden. Binnen wordt het nog wel gebruikt, ook door de jongere garde, maar buiten, daar verdwijnt het. De krachtige combinatie van hemelsblauw met heldergroen, de combinatie die de Zwitserse kunstschilder Ferdinand Hodler zo overweldigend op het linnen liet schitteren, en die op het Nederlandse platteland ooit even vanzelfsprekend was als klompen, die kleurkracht verdwijnt uit ons zicht. Wat er over is? Staphorst, Twisk, en hier en daar een eerlijke uitzondering op de verdwijnregel.Petrol is geen hemelsblauw. Het is een wat vuil blauw, maar onmiskenbaar blauw. En ook de voorbeelden van petrolblauw in Zeeuws-Vlaanderen verdwijnen. Wat is er toch mis met blauw!?Routebeschrijving
Om het Zeeuws-Vlaamse blauw op te sporen neemt u het veer bij Kruiningen. Via Kloosterzande, Kuitaart en Terhole rijdt u naar Hulst. Vanuit Hulst terug naar de N60, afslag Sint Jansteen, over de Geslechtendijk naar Heikant en Koewacht. Tot aan Heikant is er alleen maar blauw op bedrijfsgebouwen, en in Hulst op wat stadsmeublair. Vanaf Heikant zit het ook op een enkel woonhuis. Let op de brugleuningen bij aankomst in Axel. Door Axel heen richting Sluiskil. Van daar de N61 naar Hoek. In Hoek een fraai voorbeeld van petrolblauwe voordeur en kozijnen. Op de bouwval, links langs de weg tussen Hoek en Biervliet (bij Hasjesstraat) is het oudste petrolblauw te vinden van deze route. In Biervliet zijn meerdere mooie petrolvoorbeelden te vinden. Van Biervliet via Driewegen naar Hoofdplaat, waar de eerste blauwe voeting te zien is. Via Schoondijke naar Oostburg, met een petrolblauw woonhuis aan het Marktplein. U vervolgt de route in de richting van Sluis, waar de nieuwbouw van de politie in petrolblauw is uitgevoerd. Van Sluis even door naar Sint Anna ter Muiden, waar twee paarsige, zwaarblauwe voorbeelden te vinden zijn. Het 'gewone' petrol is voor dit museumdorp misschien te gewoon? Terug naar Sluis, en via Retranchement en Cadzand naar Nieuwvliet, en tenslotte naar Groede.


Hier, in dit laatste dorp, treft u de meeste, en de echtste petrolblauwe voorbeelden aan. Op deuren, kozijnen en voetingen. En op de werkplaatsdeuren die de aanleiding vormden voor dit spoor.