Bruin is, zoals in Drenthe duidelijk werd, een Nederlandse oerkleur. Tussen het blauw van de hemel en het groen van de natuur is er het bruin van de aarde, het bruin van de steenklomp waaruit Nederland gevorm werd. Bruin is Nederland echter ook door de vervuiling. De meeste baksteen heeft aanvankelijk kleur, maar die verdwijnt na verloop van tijd achter een bruinzwart laagje - en zo dun als dit laagje is, zo bepalend is het voor het kleurbeeld van Nederland.Naarmate we meer in beweging kwamen, meer zagen van de wereld, en meer kleur in ons leven toelieten, werd onze verhouding met het bruin moeizamer. Zo gemakkelijk als wij met groen omgaan, zo moeizaam is onze omgang met het bruin. Lang leek het erop dat we ons er geen raad mee wisten, en het bruin altijd als een blok aan het been zouden meezeulen. Maar kijk, het is toch mogelijk: ook bruin kan mooi zijn, zo laat de nieuwste architectuur ons zien.de route
Wilt u het bruinverhaal echt doorgronden, dan begint de route in de Noordoostpolder.
Bij de afslag Bant op de A6 begint het oud-bruine rondje. Via Bant rijdt u naar Creil, Espel, Tollebeek, Nagele, Ens, Kraggenburg, Marknesse en Luttelgeest, tot u weer terugkomt bij de A6, waar u de snelweg op gaat in zuidelijke richting, richting Emmeloord/Lelystad.Wilt u zich het doorgronden besparen, dan kunt u ook hier aan de route beginnen, maar dan zult u dus misschien nooit echt voelen hoe bedrukkend het oude bruin is.
Onderaan de afslag naar Lelystad volgt u de N302 naar Harderwijk, en op de t-kruising met de N305 gaat u rechtsaf. Bij de afslag richting Harderwijk volgt u de N305 rechtdoor richting Zeewolde. Na enige tijd slaat u linksaf, richting Zeewolde. U neemt de eerste afslag links, en heeft nu aan uw rechterhand de nieuwe wijk Horsterveld.
Hier bevindt zich het nieuwe bruin. Aan de zuidkant is er de Merelhof, en aan de noordkant de Koolzaadlaan. Daar zijn de nieuw-bruine bakstenen, en de daarbij passende afwerkingskleuren. Rijdt u vooral rustig een paar keer door de hele wijk, en laat u de wijk net zo tot u doordringen als het rondje door de Noordoostpolder. Na enige tijd zult u merken dat het zware bruin in uw hoofd heeft plaatsgemaakt voor vrolijk, fris bruin - en zal ook u met een zucht van verlichting vaststellen: het kan dus toch..!