Kempisch Geel is de ombergele kleur die karakteristiek is voor de Kempen. De kleur is afgeleid van de gele tint van de lijnolie waarmee houtwerk beschermd werd. Toen men van lijnolie overstapte op verf bleef men het geel trouw. Om dezelfde reden zijn klompen - die vroeger veel in deze contreien gemaakt werden - ook geel. De Zaligheden zijn de dorpjes in deze omgeving met een naam die eindigt op -sel. Eigenlijk zijn het dus de Selligheden, en zeven ervan liggen op de route van het Kempisch Geel. De route is dit keer per auto, maar de sportievelingen nemen de fiets, want de route voert door een prachtig landschap. Met de auto duurt de route een kleine twee uur, met de fiets ruim drie uur.De route begint bij afslag 8 van de A58, bij Oirschot. Onderaan de afslag gaat u de N395 op, richting Middelbeers. De kleuren waar het bij deze route om draait zijn de kleuren van de kozijnen. Die zijn hier, behalve geel, ook grijs en beige zoals dat in heel Midden-Brabant veel voorkomt. Bij de rotonde in Middelbeers gaat u l.a. richting Vessem/Eersel. Op het Doornboomplein naast de rotonde is op nr.18 een mooi voorbeeld van Kempisch Geel, en aan het plein zijn ook voorbeelden van grijs en beige. Kort na het plein gaat u r.a. richting Bladel, de Willibrordstraat in. Op nrs.20 en 22 voorbeelden van Kempisch Geel.
U gaat l.a. de Westelbeersedijk op, en ziet hier een aantal huizen met luiken. Luiken zijn hier belangrijk voor het kleurbeeld. Ze zijn meestal donkergroen, maar ook wel donkerblauw of donkerrood ­ en hier en daar nog gewoon grijs. Even verderop een voorbeeld van nieuwbouw met Kempisch Geel, een oude boerderij met Kempisch Geel, en vlak voor de t-kruising een oude boerderij met beige.
Op de t-kruising r.a. richting Netersel, de Broekeindsedijk op. Na 300 meter l.a. Spreeuwelsedijk op, richting Netersel.
Hier ziet u een voorbeeld van lichter groen, typisch ’boerengroen’ zoals dat elders in Nederland ook nog wel voorkomt.In Netersel valt geen Kempisch Geel te ontdekken.
Op de kruising l.a. richting Bladel.
In de bocht naar links een groenige variant van Kempisch Geel.
Op het Carolus Simplexplein r.a. richting Bladel. Bij het volgende plein, de Brink, r.a., nog eens r.a., en meteen l.a. richting Hulsel. Bij de afslag naar Bladel rechtdoor.
In Hulsel een ’bijna’ Kempisch Geel op nr.50. Bij de kruising l.a., en meteen r.a. Willibrordlaan volgen richting de kerk.
Op nr.6 Kempisch Geel, op nr.2 een olijvige eigentijdse variant.
Na nr.2 l.a. richting Reusel over de Reuselsedijk. Vlak voor de rotonde is links een manege met veel zonnebloemgeel; geen Kempisch Geel, wel een variatie. Bij de rotonde rechtdoor. Vlak erna rechts een boerderij met zwaar Kempisch Geel.
Met de weg mee gaat u naar links het dorp in, r.a. de Molenberg op, l.a. de Lindestraat in, r.a. de Kerkstraat in.
Links een muziekcafé met Kempisch Geel.
Na de kerk gaat u l.a. de grote weg op(Wilhelminalaan), richting Bladel; bij de rotonde volgt u de weg richting Bladel.
Aan het begin van het betonnen wegdek ziet u links een nieuwe boerderij in Kempisch Geel.
Bij de afslag naar industriegebied De Beemd l.a., r.a. richting centrum. Voorbeelden van donkergroen en donkerblauw op de luiken, en… een huis met gele luiken; de levende traditie baant zich soms verrassende wegen. Bij de rotonde gaat u rechtdoor.

Parkeer de auto op de markt en bekijk de kleuren in deze nieuwe omgeving. Het raadhuis breekt met de traditie, terwijl alle gebouwen er omheen de karakteristieke kozijnkleuren wél laten zien; de winkel van Holman bijvoorbeeld, met een mooie groene variant van het Kempisch Geel.
Loop de Sniederslaan (winkelstraat) in; hier ziet u donkerblauw, donkerrood, grijs, beige, en op nr.16 een mooi Kempisch Geel, dat goed past bij het blanke hout.
U stapt weer in de auto, rijdt terug naar de rotonde, en gaat daar l.a. richting Hapert.
Bij de stoplichten l.a., de N284 op richting Hapert; bij de volgende stoplichten rechtdoor; er volgen nog drie stoplichten, en onderwijl ziet u links en rechts voorbeelden van Kempisch Geel, waarvan er één uitzonderlijk omberachtig, bijna bruin, is. Bij de volgende stoplichten gaat u l.a. Duizel in. Op het Smitseind r.a., l.a. de weg volgen langs de kerk; op de nrs.28 en 30 mooi vaal Kempisch Geel. Het Smitseind gaat over in de Groenstraat, waar op nrs.11, 13 en 15 typisch, ’doorsnee’, Kempisch Geel te zien is.
Aan het eind van de Groenstraat r.a. richting Eersel, N284 oversteken, en bij rotonde l.a. richting centrum.
Parkeer uw auto bij de t-kruising in het centrum, en kijk hier goed rond, want Eersel biedt het meest complete overzicht van Kempisch Geel, van het grijs en beige, en van de donkere luiken.Vanaf Eersel kunt u de route gebruiken om de kleurindrukken die u nu heeft opgedaan, te checken en verder uit te breiden met nieuwe variaties en combinaties.
Vervolg de route over de Markt, richting ’Alle Richtingen’; bij de splitsing l.a. de Dijk op; volg de Kerkstraat naar links; bij de kerk r.a.; in de bocht naar links richting Walik; bij de t-kruising l.a., door Walik heen; aan het eind van Walik(vlak na het bord Walik’) l.a. richting Steensel.
In Steensel ’doorgaand verkeer’ volgen, en bij de rotonde rechtdoor richting Knegsel; in Knegsel de weg volgen, richting Vessem.
In Vessem l.a. en kort erna r.a., richting Middelbeers.
In Middelbeers rechtdoor tot de rotonde; op de rotonde r.a. richting Oostelbeers/Oirschot, over de N395 naar de snelweg, waar de route eindigt.