Dordrecht is de oudste stad van Nederland. Bovendien was het de eerste stad in Holland, de eerste stad die zich dichtbij de zee waagde. Hier werd de aanzet tot de Gouden Eeuw gegeven, en de historie van deze stad is daarom voor Nederland van bijzonder belang.

Dit gegeven is het beste argument om de oudste monumenten in Dordrecht zo ver mogelijk in de tijd terug te restaureren. Ook de kleuren ervan - en daar heeft men werk van gemaakt. Tien jaar geleden startte een werkgroep met het doel om met een goed onderbouwd kleuradvies te komen, en onlangs werd dat uitgebracht, met een waaier van 55 kleuren. Bij het advies wordt rekening gehouden met het feit dat de kleurontwikkeling nooit stilstaat - laat staan dat hij stilgezet zou kunnen worden. Het resultaat van de inspanningen van de werkgroep laat zich het beste beoordelen door zonder al teveel voorkennis te bekijken hoe het kleurbeeld van het oudste deel van Dordrecht op u overkomt. Als er na de bezichtiging een gevarieerd, levendig beeld op uw netvlies achterblijft, met een passend, maar ongewoon kleurbeeld, dan is de werkgroep in haar opzet geslaagd. De route begint bij het station. Daar kunt u een fiets huren, al is de route ook lopend goed te doen. Tegenover het station, aan uw linkerhand, is het VVV, op Stationsweg 1.
U volgt de Johan de Wittstraat; bij de bocht houdt u rechts aan en gaat de brug over. In de bocht naar links gaat u het Bagijnhof op. Hier is een mix van licht en donker, van oud en nieuw.
Na de kruising met de Sarisgang begint de oude stad. Op de Visbrug ziet u rondom u grijze en gele natuursteen, beige, gele en donkerbruine baksteen, grijs, geel en wit pleisterwerk.U draait om, gaat even terug, rechtsaf de Voorstraat in (langs de Schoenenreus). Tot en met de Wibra is het een typisch winkelstraat-allegaartje, maar daarna wordt het beeld rustiger. Op de Lombardbrug aan uw rechterhand kijkt u weer om u heen. Let daar speciaal op de kozijn- en raamkleuren, waar veel zorg aan is besteed.
U volgt de Voorstraat verder. Bij de Grote Spuistraat gaat u even linksaf voor het rijtje oude geveltjes aan uw rechterhand. Hier is vooral de variatie in baksteenkleur interessant.
Terug op de Voorstraat gaat u even verderop opnieuw l.a., de Kleine Spuistraat in. Hier is aan uw linkerhand een rijtje oude huizen met mooi passende nieuwbouw ertussen, in een levendig kleurbeeld.
U gaat weer terug naar de Voorstraat, en komt nu in een deel waar donkerrood en donkerblauw het kleurbeeld bepaalt.

Bij de Pelserbrug gaat u r.a.; op de brug ziet u links een rijtje huizen met op de achtergrond de Grote Kerk; het geel op één van de huizen breekt het keurbeeld doordat het te hard is.Op de Grotekerksbuurt gaat u r.a., maar kijkt u wel even achterom naar nrs. 80 tot 90; u ziet grijs, grijsgroen, oranje, wit en geel, een mooi beeld van kleurgeving met respect voor het patina van de oude gevels en met een mooie afwisseling in licht en donker.
Bij de Vleeshouwerstraat gaat u l.a.; op nrs. 43 en 27 ziet u twee voorbeelden van inpassing van nieuwbouw; kijk heen en weer de straat door om die inpassing te beoordelen.
Aan het eind van de straat gaat u rechtdoor, de Lange IJzeren brug over (tot 24 juni 2005 is de brug gesloten; ga dan via Houttuinen, r.a. de Engelenburgerbrug over, r.a. de Nieuwe Haven op, tot u bij de Lange IJzeren brug bent).Via de Lange IJzeren brugstraat gaat u naar de Binnen Walevest. Daar gaat u r.a.; let op oud en nieuw, minder spectaculair dan in de eerdere steegjes, maar wel eenzelfde kleurbeeld.
Aan het eind van de Walevest, bij de kruising Wolwevershaven-Vlak stopt u op het pleintje om weer om u heen te kijken. Nr. 46 is met zijn roodoranje en heldergroen een kleurincident; stoort het of is het juist een frisse toets?
U volgt de Wolwevershaven; naast de enorme halsgevel van Stokholm is een mooie inpassing te zien van nieuwbouw in wit en grijs. Vanaf nr. 20 naar het eind toe staat een prachtige rij gevels met een bijzonder levendig kleurbeeld;alleen nr. 16 valt uit de toon met zijn grijs i.p.v. crème. Vooral nr. 9/10 is een mooi pand in oranje, geel en groen.U gaat r.a. de Damiatebrug over, en l.a. langs het water over het Groothoofd, links langs ‘Jongepier’. Het horeca-rijtje is wat donker, maar wel gevarieerd grijs getint.
U gaat r.a. de Groothoofdspoort door, even links en dan rechts de Wijnstraat in. Stop bij nr. 49, kijk vooruit de straat in en dan terug; de nieuwbouw aan de overkant van de straat is mooi ingepast, vooral door het goede kleurgebruik.In de Wijnstraat vragen de panden op nr. 85 , 113, en 121-127 speciale aandacht; het zijn topstukken van historisch kleurgebruik.
Op nummer 150 is een inpassing met veel staal in antraciet en zilver; is de kleur passend genoeg of is hij te donker?
Tegenover de ’s Heer Boeijenstraat is de Botermarkt die uitkijkt op de achterzijde van de huizen aan de overkant van het water. Daar is ook aandacht besteed aan de kleuren.
Bij de Wijnbrug gaat u l.a.; kijk hier rechts achterom naar de nieuwbouw die tegenover de oude wand ligt; de okertint is erg zwaar, waardoor de nieuwbouw het beeld verstoort.
U steekt schuin over en gaat de Nieuwstraat in; de laatste huisjes aan uw linkerhand, net voor het Statenplein, zijn kleurrijk.Vergelijk op het Statenplein de vier zijden met elkaar qua stijl en kleur; hier had bewust kleurgebruik de wanden meer tot een geheel kunnen maken; nu zijn het vier losse wanden, waardoor het plein een wat loze indruk maakt.
Aan de overzijde van het plein gaat u r.a. naar de Sarisgang; bij de kruising met het Bagijnhof gaat u l.a., terug naar het station.Route kaart Dordtse kleuren

 
1
Station  
14
Engelenburgerbrug
 
2
Johan de Wittstraat  
15
Nieuwe Haven
 
3
Bagijnhof  
16
Binnen Walevest
 
4
Visstraat  
17
Wolwevershaven
 
5
Visbrug  
18
Damiatebrug
 
6
Voorstraat  
19
Groothoofd
 
7
Grote Spuistraat  
20
Wijnstraat
 
8
Kleine Spuistraat  
21
Botermarkt
 
9
Pelserbrug  
22
Wijnbrug
 
10
Grotekerksbuurt  
23
Nieuwstraat
 
11
Vleeshouwerstraat  
24
Statenplein
 
12
Lange IJzeren brug  
25
Sarisgang
 
13
Houttuinen  
A
VVV