Blauw is in Nederland, ondanks de vlag en de Hollands-weidse hemel, een kleur met weinig verhaal. Daarom is het blauw op de deuren en luiken van het vroegere stadhuis van Zutphen zo verrassend. Wat geeft deze deur nu zijn uitzonderlijke schoonheid?
Dat is niet alleen de kleur, maar ook het lijnenspel. De dunne witte lijnen van de ruitjes en van de deurpanelen. En de dikke lijnen van de lijst, als uitroeptekens aan weerszijden van de deur. Die twee dikke lijnen houden de dunne lijntjes stevig vast.En de kleuren? Stel eens voor dat de deur groen was in plaats van blauw. Dan zou de deur nog steeds bijzonder zijn, maar de schoonheid zou er niet zo vanaf stralen als nu het geval is. Het blauw maakt de combinatie onnederlands zacht.

Bovendien is de combinatie zeldzaam goed getroffen. Het blauw past perfect bij de levendige grijzen op de deurlijst, bij het grijs van de natuursteen en van de stoeptegels, bij het wit van de gestucte wand, en… bij het wit van de lijnen op de deur. Dat daar helder wit voor is gebruikt en geen gebroken wit, dat geeft het kleurbeeld uiteindelijk de meeste kracht.
Kleur in al zijn pracht.
De route door Zutphen begint bij het station, waar u een fiets kunt huren(0575-519327).

• Tegenover het station gaat u de Stationsstraat in. Na het postkantoor gaat deze straat over in de Overwelving. Bij de cafetaria slaat u rechtsaf, en gaat links naast het museum onder het poortje door (Spoorstraat). Vervolgens gaat u r.a. de Turfstraat in, en ter hoogte van bloemist Oxalis gaat u l.a., de Korte Hofstraat in. U steekt de Markt over naar de Lange Hofstraat en blijft rechtdoor gaan. Aan het eind van de straat heeft u aan uw linkerhand de blauwe deuren van het voormalige Zutphense stadhuis, en hier begint de route echt.

• Neem het blauw van de deuren goed in u op en loop een stukje terug. U loopt langs de blauwe luiken en gaat r.a., de Raadhuissteeg in. Op nr.19 is een mooie variatie op het blauw, en op nr.15 ook, maar dat blauw is wat fel en oogt daarom niet oud.
• U gaat r.a. de Rodetorenstraat in, en aan het eind daarvan l.a. de Proostdijsteeg in. U komt nu op de Zaadmarkt, waar veel wit, lichtbeige en geel is.
• U steekt de Zaadmarkt over, en gaat even naar links, en dan r.a., door de poort van de Oude Bornhof, en steekt door naar de Bornhovestraat.Daar gaat u r.a., naar nr.35, waar u een mooie combinatie van leverkleur, oudgroen en oudgeel ziet.
• U keert weer om, komt langs de ’poppengevel’op nr.31, mooi oudrood op een modern raam(nr.12) en oudrood op een oud raam(nr.1A).• U kruist een winkelstraat, met veel bruinrood, beige en crème.
• U gaat rechtdoor, Oudewand op, passeert een aantal mooie olijftinten en schuins er tegenover een te modern donkerrood en donkergeel; op nr.49 is een voorbeeld van beter passend rood met gebroken wit en grijs.
• U houdt links aan, richting kerk.
Op nr.126 en 124 een mooie inpassing van gestucte nieuwbouw met een mooi blauwgroen op het houtwerk. Aan uw rechterhand in de Komsteeg ziet u een blauw dat een nieuwe toepassing van Zutphens Blauw zou kunnen zijn. • U volgt de Agnietensteeg, steekt de Beukerstraat over, en gaat de Sprongstraat in. Het geel op nr.13 is te fel, het drukt het mooie van de oude baksteen weg.
• Op de Houtmarkt, aan de overzijde op nr.72 is een mooi voorbeeld van Zutphens Blauw. En even verder, op nr.62, hetzelfde blauw in een Jugendstil-context.

• Tegenover de Lange Hofstraat gaat u r.a., de Korte Hofstraat in, en na 30 meter l.a., de Spiegelstraat in. Café De Deur staat hier vrolijk stoer te zijn in een gewaagde kleurencombinatie.
• Op de hoek Broederenkerkstraat/Spiegelstraat
ziet u voorbeelden van levendig en zorgvuldig kleurgebruik.

• Op Spiegelstraat nr.15 nog een voorbeeld van Zutphens Blauw, maar iets minder petrol-achtig, iets te blauw vergeleken bij de andere voorbeelden.• Aan het het eind van de straat gaat u l.a., Barlheze op. Na 50 meter, aan uw linkerhand op de hoek van de Heukestraat, nog een mooi voorbeeld van Zutphens Blauw.
• Bij de Marschpoortstraat gaat u r.a.; bij de kade aangekomen steekt u de weg over, en gaat l.a. onderlangs de IJssel; hiervandaan heeft u goed zicht op het rivierwitte front van Zutphen, een fenomeen dat Zutphen deelt met ondermeer Arnhem, Deventer en Zwolle. • U steekt de straat weer over en gaat l.a., de Kattenhavestraat in, volgt de bocht naar rechts en gaat aan het eind van de straat l.a. de Kuiperstraat in. Let bij de hoek met de Waterstraat op de combinatie oud-nieuw en licht-donker. Die zorgt hier voor een levendig straatbeeld.
• U gaat r.a. de Waterstraat in en passeert goede(aan uw rechterhand) en slechte(aan uw linkerhand) inpassing van nieuwbouw in de oude stad.•U gaat l.a., langs het nieuwe stadhuis, naar de Kuiperstraat; op nr.6 is een mooi kleurincident in geel en blauw – maar dit blauw is geen Zutphens Blauw (al kan het erdoor geïnspireerd zijn) omdat het te licht is.
• Loop de straat uit en kijk nog even rechts om de hoek, naar de voordeur waar u begonnen bent – dan weet u weer wat het Zutphens Blauw wél is.Route kaart Dordtse kleuren
    Nieuwe stadhuis     Oude stadhuis