Iedere provincie heeft zijn eigen karakteristieke kleurgebruik, maar dat wil niet zeggen dat in iedere provincie kleuren voorkomen die nergens anders voorkomen. Meestal gaat het om een combinatie van kleuren die elders in het hele land ook wel voorkomen, maar die door de wijze van toepassen toch een heel specifiek kleurbeeld kunnen opleveren. Groningen vormt op deze regel een uitzondering, want Groningen heeft een unieke, eigen kleur. De wordt kleur er gemaakt en gebruikt, en ook wel geëxporteerd naar andere delen van het land. Het gaat hier om een steen-kleur: de warm oranjerode tint van de Groninger steen.

De kleur is betrekkelijk 'modern' omdat de Groninger steen en typische fabriekssteen is, met moderne eigenschap-pen: hij is strak, gelijkmatig en gestandaardiseerd - een 'abstracte' steen. De GroningerSteense route voert u door de steen-geschiedenis van Groningen, van het oude naar het nieuwste Groningen. De route kan het best met de auto afgelegd worden omdat u dan tijd heeft om de belangrijkste dorpen en steden waarlangs de route voert op uw gemak te bekijken.


De route begint in Uithuizen, bij de Menkemaborg. Dit is de trots van het oude Groningen: een vorstelijke borg met een brede slotgracht. Ondanks de luister is er echter ook sprake van sobere eenvoud. Bekijk de zijkant en u ziet drie eenvoudige topgevels. De combinatie van deze eenvoudige vorm en de hoogst mogelijke status is veel-zeggend: het kasteel blijkt toch ook een heel gewoon huis.
Bekijk de gevels van de Menkemaborg zorgvuldig. Ze zijn samengesteld uit bakstenen van heel verschillende ouderdom. De leeftijd is af te lezen aan de onregel-matigheid: hoe onregelmatiger de vorm en kleur van de steen, hoe ouder hij is.

Met deze start van de route is de toon gezet. Het wordt een dagje baksteenstudie dat zal eindigen bij de Wolveschans in Leek, een nieuwbouwwijk die geheel is opgetrokken in Groninger steen, met een nieuwe versie van de Menkemaborg als klap op de vuurpijl.Tussen Uithuizen en Leek liggen, langs de N361, de prachtige dorpen en steden van het Hogeland. Bezoek in ieder geval Warffum, Baflo en Winsum. Dwaal er rond en speur naar oude en nieuwe baksteen. Let daarbij ook op het topgevelmodel van de Menkemaborg, dat hier in alle soorten en maten te vinden is.

Het openluchtmuseum in Warffum biedt veel studie-materiaal. Onderwerp de baksteen van de diverse gebouwen aan een zorgvuldig onderzoek. Onregel-matige, oude baksteen en strakke, nieuwe baksteen zijn hier pal naast elkaar te vinden.
Neem een uur of twee de tijd voor Warffum en ga dan door naar Baflo en Winsum. U zult merken dat u stijl en leeftijd van huizen nu al vrij gemakkelijk kunt aflezen aan de baksteen.

Bekijk het centrum van Winsum zorgvuldig en stel u de vraag in hoeverre de romantische sfeer die hier heerst te danken is aan de gloedvolle baksteen. Let daarbij ook op de bestrating; in hoeverre werkt deze mee aan de warme gloed? Of doet hij er juist afbreuk aan?
Van Winsum vervolgt u de N361 tot de ringweg van de stad Groningen. Neem de Ring-West, richting A7. Ga de A7 op tot de afslag naar Leek(afslag 34). U rijdt Leek in over de N372, de Midwolderweg.
Bij het stoplicht gaat u rechtsaf, de Oldebertweg op. Bij de rotonde gaat u linksaf, de Auwemalaan op. Bij de volgende rotonde gaat u rechtdoor, tot de kruising. Daar gaat u linksaf, de Beetke van Rasquertstraat in.
U gaat de tweede weg rechts, de Stinslaan, in, en meteen links, de Kasteellaan in. Volg deze, over het Molenkanaal, naar de Wolveschansdreef.Zet daar uw auto neer, en verken de wijk links van u. Het hart ervan is de Waterborgh, het eerder genoemde gebouw dat zijn vorm ontleent aan de Menkemaborg, en geheel is uitgevoerd in gloedvolle Groninger steen.
Hier komt de oude vorm samen met de nieuwe steen. Oud en nieuw Groningen smelten hier samen tot een krachtig beeld van Groningen: de Waterborgh is Groningser dan welk historisch gebouw ook, met dank aan de baksteen.
En, mét de baksteen, de kleur. En het bijzondere van deze tijd is dat het een Belgische architect was (Charles Vandenhove) die de Groninger ziel dit nieuwe anker gaf...
 
A
Midwolderweg
 
E
Stinslaan
 
B
Oldebertweg
 
F
Kasteellaan
 
C
Auwemalaan  
G
Wolveschansdreef
 
D
B. van Raquertstraat  
H
Molenkanaal