West-Friesland is de groostste schatkamer van kleurhistorie in Nederland. Niet alleen biedt het West-Friese Groen een beeld van een unieke, levende regionale kleurtraditie, maar ook zijn er een aantal musea die voor kennis over kleur van grote betekenis zijn. Om het West-Friese Groen te leren kennen is tenminste een dag nodig. Het beste is natuurlijk om een rondje te maken door heel West- Friesland, maar als dat wat te veel is, kunt u het volgende rondje maken, van ongeveer twee uur.Neem bij Wognum de afslag van de A7, en ga de Nieuwe Weg op richting Sijbekarspel.
Op de T-kruising gaat u rechtsaf, onder de snelweg door, en volgt u de Oosterstraat door Benningbroek.
Langs deze weg zijn al veel voorbeelden van West-Fries Groen, en wat u zal opvallen is dat er geen twee exact dezelfde te vinden zijn: in de praktijk loopt het West-Friese Groen van vette olijftinten tot de dunste pastelgroene tinten. Na Benningbroek volgt u de weg door Midwoud, u laat Oostwoud aan uw rechterhand liggen, tenzij u ook dat even wilt bekijken. U volgt daarna de Zuiderweg richting Twisk.
In Twisk aangekomen gaat u linksaf. Twisk is een waar openluchtmuseum: een rij prachtige boerderijen, waartussen veel rijkversierde stolpboerderijen die met hun West-Friese groen een onvergetelijke indruk zullen achterlaten. Bij de snelweg aangekomen gaat u even links, en daarna rechts de snelweg over. Onderaan bij de T-kruising rechtsaf richting Sijbekarspel. Aldaar linksaf. U ziet hier, naast oude, ook een aantal 'eigentijdse' voorbeelden van West-Fries Groen, en opnieuw zult u zich realiseren hoe levend en rijk dit kleurfenomeen is. Bij de kruising met de Nieuwe Weg gaat u rechtsaf, richting de snelweg, en is het rondje rond.

Als volgende aanrader is er het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Met zeldzaam veel zorg is hier, ter nagedachtenis aan de Zuiderzee, een verzameling oude huizen, schuren en bedrijfsgebouwen uit Zuiderzeedorpen en -steden bijeengebracht. Doel was om de authentieke sfeer zo goed mogelijk te bewaren, en dat is op veel plekken gelukt: het is gemakkelijk om er weg te dromen naar het leven van een eeuw geleden. Het exterieur en het interieur van de huizen vertellen veel over de kleurhistorie, en het aardige is dat hier ook de overeenkomsten en verschillen in het kleurgebruik van de verschillende dorpen en steden zichtbaar worden.

De tocht kan vervolgens nog aangevuld worden met een bezoek aan het West-Friese Museum in Hoorn en museumboerderij Vreeburg in Schagen, vooral om een betere indruk te krijgen van het kleurgebruik in het West-Friese interieur. Na deze kleurspeurtocht zult u een goed beeld hebben van de 'Schatkamer van de Kleurhistorie'!Aanvullende informatie:
Zuiderzeemuseum (buitenmuseum), Wierdijk 12-22, Enkhuizen.
tel 0228-318260/351111 geopend 1 apr t/m 29 okt ma t/m za 10-17 uur, zon- en feestdagen 10-18 uur, juli en aug dagelijks 10-18 uur
West-Fries Museum, Rode Steen 1, Hoorn tel 0229-280028
geopend ma t/m vr 11-17 uur, za en zo 14-17 uur. 1 jan, 30 apr, 21 aug en 25 dec gesloten
Museumboerderij Vreeburg, Loet 14, Schagen
tel 0224-216906/298311 geopend apr t/m okt wo t/m za 13.30-16.30 uur groepen ook op afspraak